Hitta till MAX IV-laboratoriet

Det tar runt en timme att resa till MAX IV från Köpenhamns flygplats Kastrup med tåg. Notera att det är passkontroller vid påstigning på tåget och när tåget kommer till Sverige.

Den närmsta svenska flygplatsen är Sturup Malmö Airport. Flygbussarna kör från Sturup till Lund. Resan tar ungefär 35 minuter. Du kan också åka taxi från Sturup till MAX IV.

MAX IV ligger en kort buss- eller taxitur från Lund C. Följ länkarna nedan för mer information om tåg till Lund C. Den gröna stadsbussen nr 20 stannar precis utanför MAX IV. Den avgår var 10 min från Clemenstorget mitt emot Lund C. Kontrollera att det står “ESS via MAX IV” på bussens skylt, då alla buss nr 20 inte går hela vägen till MAX IV utan har slutstation “Ideon Gateway.”

MAX IV ligger i nordöstra Lund, nära motorvägarna E22 och E6.

Parkering

Avgift ska betalas hela året mellan klockan 07.00 – 18.00. Om du inte har ett parkeringstillstånd från Lunds universitet får du köpa biljett från P-automaten eller via Parksters app. Dagbiljetter kan även köpas hos MAX IV reception, de kostar SEK 25, betalning med kort. Parkering är tillåtet enligt markeringen inom angiven parkeringszon. Du får betala en kontrollavgift om fordonet står över 16 timmar i följd eller om parkeringsplatsen används för så kallad boendeparkering.

Boende

Vänligen kontakta receptionen på MAX IV för att få hjälp med att hitta boende inför ditt besök – or +46 46 222 98 72

Besök för skolor

Det finns möjlighet att besöka MAX IV för skolgrupper på torsdagar. Besöket inkluderar en rundtur på labbet.

 • Rundturen varar ungefär 1 timme och är ca 800 meter lång inomhus
 • Tänk på att beräknad tid för besöket är ungefärlig, så tänk på att vara flexibla med hemtransporten ifall ni vill åka tidigare eller senare
 • MAX IV-laboratoriet är helt tillgänglighetsanpassat
 • Maxstorlek för gruppen är 30 personer
 • Vi har möjlighet att ta emot maximalt två grupper från samma skola per termin
 • Vi har en åldergräns på 15 år för att besöka MAX IV
 • Minst en lärare måste följa med gruppen

 

Kontakta  för att boka ert skolbesök
Tänk på att eftersom det är många som är intresserade av skolbesök är väntetiden typiskt några månader, så boka i god tid

Besök för allmänheten

Laboratoriet är endast öppet för allmänheten under vårt öppna hus som vi anordnar varje år under Lunds kulturnatt i mitten av september. Andra tider hänvisar vi till vårt besökscentrum MAXESS. Läs mer nedan om hur du kan boka ett besök på MAXESS.

 

Besök MAXESS – vårt besökscentrum

MAXESS är vårt externa besökscentrum där vi gärna tar emot föreningar, organisationer och liknande. På besökscentret får du lära dig mer om MAX IV, men även om European Spallation Source ERIC och Science Village Scandinavia.

 • Besökscentret är öppet tisdagar och torsdagar, kl. 09.00–17.00  för förbokade grupper
 • Gruppstorlek minimum 10 och maximum 30 besökare
 • Besöket tar ca en timme och inkluderar en introduktion och en visning av utställningen med en av våra studentguider
 • Tänk på att beräknad tid för besöket är ungefärlig, så tänk på att vara flexibla med hemtransporten ifall ni vill åka tidigare eller senare
 • Besöket är kostnadsfritt

Kontakta för att boka ert besök.

Hitta till MAXESS besökscentrum

Buss nummer 20, som utgår från Clemenstorget mittemot Lund C, går ut till busshållplats ESS var tionde minut. Notera att det är 500 meter mellan busshållplatsen och besökscentret.

Det finns även parkeringsplats i direkt anslutning till besökscentret.

 

Kontakt

 • name Emelie Hilner
  telephonenumber
  mail