Ladda ner pressmeddelandet ”Elysium” – MAX IV-laboratoriet får sitt eget ledmotiv som pdf.

This pressrelease is only available in Swedish.

”Elysium” – MAX IV-laboratoriet får sitt eget ledmotiv

Sportlandslag har ofta sin egen. Länder likaså. Nu har även forskningsanläggningen MAX IV-laboratoriet fått sin egen sång och ledmotiv. ”Elysium” har skrivits av artisten Mahan Moin som kommer att framföra sången live för första gången på invigningen av laboratoriet den 21 juni.

– Vi ville göra en festlig invigning med show och musik och då föddes också idén med att göra en alldeles egen MAX IV-sång. Den är specialskriven för MAX IV och kommer att användas som en del av vår varumärkesprofil men den står också för sig själv som poplåt, säger MAX IV:s kommunikationschef Tutti Johansson Falk.

Mahan Moin som anlitats som låtskrivare har bland annat medverkat i Melodifestivalen och i den persiska motsvarigheten till Idol. Tillsammans med låtskrivaren Daniel Falck skrev hon ledmotivet ”The World is Mine” till Damernas världsmästerskap i ishockey 2015. Nya låten “Elysium” släpps liksom “The World is Mine” på skiv-och produktionsbolaget AstridE Music i Lund som består av Daniel Falck och Jimmy Palm.

Att Mahan Moin nu fått i uppdrag att fånga essensen av en forskningsanläggning tycker hon har varit både inspirerande och roligt. Synkrotronljus, linjäraccelerator och fysik kan vara nog så tunga ämnen och kanske inte de lättaste att fånga i en poplåt?

-Jag har utgått från ljuset och att MAX IV gör det osynliga synligt och tolkat det på mitt sätt. Jag är mer än gärna ambassadör för kunskap och forskning som bidrar till att lösa de stora problemen i världen, säger Mahan Moin som musikaliskt inspireras av bland annat jazz, rock’n’roll och orientalisk musik.

MAX IV-laboratoriet i Lund är världens modernaste synkrotronljusanläggning och Sveriges största satsning på forskningsinfrastruktur någonsin. Här kommer varje år runt 2000 tillresta forskare från hela världen att göra experiment inom bland annat material och life science.

Invigningen sker den 21 juni och på plats blanda de inbjudna gästerna finns då förutom anställda och forskare från hela världen också Kung Carl XVI Gustaf och statsminister Stefan Löfven.

– Det blir självklart både spännande och hedrande att få sjunga för en så speciell publik och vid ett så speciellt tillfälle, säger Mahan Moin.

Kombinationen vetenskap och kultur är inte ny på MAX IV-laboratoriet, bland annat har man anordnat en konstutställning i experimenthallen under Kulturnatten.
– Vi är måna om att öppna upp vår verksamhet så mycket som det går och det gör vi gärna med hjälp av samverkan inom kultur i olika former. Vetenskap och kultur är mer närbesläktat än vad man kan tro eftersom båda disciplinerna väcker frågor och söker svar om vår existens. Musik väcker också känslor och det vill vi använda som ett komplement till vår visuella grafisk profil, säger Tutti Johansson Falk, kommunikationschef på MAX IV-laboratoriet.

”Elysium” finns att lyssna på Youtube. www.xxxx
Invigningsceremonin av MAX IV streamas live och kan ses på: www.maxiv.se

FAKTA MAX IV: MAX IV, Sveriges största och mest ambitiösa satsning på forskningsinfrastruktur, blir världens ljusstarkaste synkrotronljusanläggning när den nu invigs i Lund, juni 2016. Fullt utbyggd kommer anläggningen att ta emot mer än 2 000 forskare årligen från Sverige och resten av världen. De forskar inom bland annat materialvetenskap, strukturbiologi, kemi, arkeologi och nanoteknologi. 200 personer är idag anställda vid MAX IV-laboratoriet. MAX IV-laboratoriet är en nationell forskningsanläggning med Lunds universitet som värd. www.maxiv.se
Följ Mahan Moin på sociala medier:
www.thisismahan.com, Facebook, Instagram Twitter och www.astridemusic.com

För mer information kontakta:
Tutti Johansson Falk, kommunikationschef MAX IV-laboratoriet
E-post: tutti@maxiv.lu.se